Smart, smartare, smartast...

Igår tränade vi skydd igen. Andreas har hittat något nytt han kan utsätta Poppan för: att flyga! Under tidens gång har ju Andreas letat efter saker som berör Dex i skyddet, för att kunna stärka upp henne på de områdena. Eftersom hon nu börjar bli ganska van vid att han hittar på bus när hon sitter i bett, så är det inte så ofta det går att påverka henne särskilt mycket längre. Men nu har han kommit på nåt! Vid höga upphopp, så snurrar han med Dexi hängandes i luften, och det gillar hon inte!! Då släpper den lilla råttan för att ta nytt bett när ärmen kommit ner igen (för det gör den ju alltid...) För att förhindra ombetten, så satte vi lina på henne. Smart, sa Dex, men jag är smartare!! Lilla Poppanloppan kom illa kvickt på att det var själv hoppet som utlöste flygturen. Och hur undviker man då att flyga? Jo, man ser till att inte hoppa! För att lösa det hela praktiskt, så siktar man helt enkelt ungefär mitt på figgen, tar sats, och vräker alla sina 29 kg fram utan att ha tendens att bromsa in. Då kommer ärmen ner, och man kan bita i behaglig höjd! Det heter ju faktiskt "SKYDDS"- ärm. Då är den väl till för att figuranten ska skydda sig med den?? Jag garvade så jag vek mig dubbel. Andreas slet sitt hår, för det var ju inte riktigt så här han hade tänkt sig... Dex var lika glad varje gång hon lyckades vinna sin ärm! Och rent tjänstemässigt kanske det gör bättre effekt att ha en malle i magen än i armen...

Sök x flera

Mycket att göra... Både för Poppan och för matte.

Magnus och Pillis är på sommarstället mitt i vintern. Magnus brorsa är här från England på besök, så brorsorna åkte iväg till landet för att meka motorcyklar. Nu blev det mest hans brorsa som fick meka, eftersom de beställda reservdelarna till Magnus hoj inte kommit. Så Poppan och jag har varit mol allena sedan i fredags. Jag kunde inte följa med eftersom jag går i skolan, och Poppan fick allt stanna hemma hos sin matte... Men vi har hållit ångan uppe i alla fall.

I fredags slutade jag tidigt, så vi tog ut vagnen på en åktur. Massor av folk var ute och skidade och promenerade, och inte en enda sur min råkade vi på, där vi kom framrusande!! Annars är det alltid någon "djurrättsaktivist" som ska tala om för mig och Poppan att hon egentligen inte alls vill springa så där. Säg det till henne, brukar jag tänka i mitt stilla sinne... Men nu kunde vi köra drygt 1 mil i snön utan att Viktigpetter var framme.

I lördags var det sökträning med Lördagsgruppen. Första gången jag tränade med dem. Det var roligt. Vi hann med 6 hundar på knappt 3 timmar. Bra jobbat! I vår egen grupp klarar vi ibland bara 3 hundar på 3 timmar... Men vi snackar ju lite mellan varven också... Dexi var i alla fall duktig, även om en av de nya figuranterna råkade bli av med belöningstrasorna en efter en... Poppan tyckte hon var lite långsam, så hon tog med sig trasorna till matte istället. Tur att det finns köttbullar istället. Nästa gång jag tränar med dem, ska jag nog förvarna lite bättre innan jag skickar litet yrväder. Efter söket körde Dex och jag lite uppletande. Det börjar faktiskt funka bättre nu. Hon tar i alla fall med sig näsan ut i rutan nu. Alltid nåt!

I söndags var det också sökträning, med vårt eget gäng, dvs Anna, Camilla och jag. Liiiite för få för att få riktigt bra träning, men oftast går det ändå. Tack och lov för kom-radio!!  Då tränade vi markering och kopplade påvis. Tyvärr fick Dexi ett återfall i sina dåliga påvis, men de flesta gick bra. Kul i alla fall att hon går ut så fint nu. Spikrakt, och dit matte vill. Lite pussar vid markeringen, men det får jag nog aldrig bort. Har slutat bry mig om det faktiskt! Det kanske försvinner med tiden. Efter söket var det återigen dags för lite uppletande, som även nu gick helt OK. Direkt efter uppletandet spände jag för Dex framför vagnen, och så körde vi en mil till. Trött liten Poppa som kom hem sedan, och en väldigt lugn och skön kväll för matte.

Idag var det bara till att knata upp kl 5 när klockan pep. Vardag igen... Härligt att sitta en timme i trafiken på väg till sjukhuset... Som kontrast till helgen, blir det en extremt tråkig dag för Dex. Sitta i bilen hela dagen, hemma en liten stund, medan matte förtvivlat försöker hinna tvätta i tvättstugan, sedan bilen igen medan matte sitter på lydnadsregelkonferens. Hmmm... hon får ta ut energin på skydds-Andreas imorgon!

Kjelle... och sök

För några dagar sedan fick jag en kommentar på mitt inlägg "polishunden" ifrån en Kjelle. Han tyckte det var idiotiskt av mig att gå omkring och skrämma folk med min hund. Det var precis så man skapade problemet med "problemhundar". Jag tror inte Kjelle förstått riktigt vad jag gjorde, eller gör, med min hund, men inte är det att gå runt och skrämma folk... Jag tror i alla fall inte att poliserna blev särskilt rädda, de verkade mest tycka att det var kul med en hund med lite attityd. Läser man hela inlägget, så finns det ju också en förklaring till varför jag agerade som jag gjorde... Så Kjelle, tyvärr, jag är inte en fullt så oansvarig hundägare som du ville få mig till!

Igår var vi ute och tränade sök igen. Vi skulle kört vid Fågelsången i Täby, men på grund av snöovädret natten innan, så bytte vi plats till Arninge, där det i alla fall var plogat till viss del. Det var Anna, jag och Johan, som verkar komma tillbaka efter ett långt uppehåll. Med oss hade vi också Magnus och Robban (Annas kille och chaufför). Dexi fick börja idag. Vi fortsatte med riktningsövningar, eftersom de gett så fint resultat. Jag provocerade henne lite, genom att sätta upp henne snett inför inkallningen, men hon fokuserade jättefint, och sprang dit jag ville ändå. Hennes favoriter Johan och Magnus figgade bra, och hon lämnade bara Johan en enda gång för att kolla vad jag gjorde. Duktig tös. Efter träningen gick jag en långpromenad i snön med töserna. Sedan var Dexi så nöjd att hon kunde tänka sig att ligga med mig i soffan i 2 timmar utan att röra sig. Ovanligt för att vara hon, men mysigt!!

Rosersberg

Vad kul det var!! Ruinsök var ju Poppans grej! Efter att ha haft lite svårigheter med att hitta rätt i Rosersberg, tack vare en förvirrad vägbeskrivning från Anna, så var vi slutligen framme. Området inbjuder till en massa kul. Först körde Camilla med sin lånehund Vempa, en liten BC på 8 (tror jag) månader. Efter honom var det terven Zebbes tur. Han var lite fånig och tyckte det var läskigt med ruinerna, men jobbade på så gott han kunde. När så grabbarna hade kört, var det dags för en höglöpande Dexi. Hon störtade som vanligt ut ur bilen, undrandes var det var för kul ställe. Hon ville som vanligt hälsa på alla hon kände igen, och som vanligt fick hon inte hälsa på nån. Men det gör ju inte henne mindre glad. När jag klätt på henne sökskynket, så gick vi längs ruinerna, så att hon skulle få vind på Mange, som gömt sig. Första skicket var så klockrent. Hon fick vittringen i näsan, och bara gled iväg, mycket målinriktad. Första skicket tyckte hon det var lite konstigt att balansera bland ruinerna, men sedan var det inga problem. Man såg tydligt hur vittringen studsade bland byggnaderna, för det var inte helt lätt att hitta rätt, trots att man hade vittringen i näsan. Hon skötte sig i alla fall ypperligt, och hon hade mycket roligt. Tror inte svansen slutade vifta någon gång. Även om det blev mörkt, så jobbade hon på. 5 figgar fick hon totalt, men hon fick verkligen jobba för dem... Det var tydligt att hon inte hade rutin på arbetet, för hon hade svårt att komma på att man ibland måste gå runt, för att komma åt figgen. Men man kan ju inte kräva så mycket första gången. Efter Dexi var det Robban och Birre, en flat, som verkade kunna jobba trots frestande löpdofter. Sist ut i mörkret var Anna med Fara, som numera titulerar sig räddningshund, så hon är ju rutinerad bland ruinerna. Tyvärr såg jag inte hur Anna jobbade med henne, eftersom jag låg figge. Men Anna var i alla fall nöjd, och Faran verkade ha kul, så det gick nog bra för dem.

 

Tack Anna för att vi fick följa med, hoppas att det blir fler gånger!

 

Idag var det skyddsträning igen. Dexi var lite loj, som hon numera är i de flesta grenar. Hon gick i alla fall ganska bra, men hon satsade inte helhjärtat. Jag ser fram emot att löp och skendräktighet är över, så jag får tillbaka min Spexa igen. Mitt lilla Pesto...

Efter skyddet så la jag ett spår. Ganska kort, 400 m eller nåt. Tack vare snön så hade jag ett facit, när jag sen släppte på henne. Det var intressant att se hur noggrann hon var. Det trodde jag faktiskt inte. Max 3 dm ifrån spårkärnan, sen kände hon att hon inte var riktigt i spåret, och sökte sig tillbaka. En spetsvinkel gick hon över med ett steg, sen vinklade hon klockrent. Duktig hund!! Hon fick en liten intensitetsökning när spåret följde ett färskt kaninspår, men kom väldigt fort på att mitt spår nog var roligare. Jag jublade för mig själv, där jag gick och slogs mot alla grenar i ansiktet.

 

Imorgon är det sökträning. Mycket att göra för liten Poppa, men då trivs hon!!


Den kunde nåt!!

Nu har jag hittat vad Dex kan träna när hon löper! Skydd!!! Oj, vad hon gick i. Eftersom hon är en konstig blandning av:
- Jag VILL!
- Va, har aldrig hört ordet?
- Jaja, sen... är upptagen!
- Förlåt... blev det fel???

så tränade vi inga transporter i veckan, utan hon fick lattja lite. Vill inte skapa konflikter bara för att hon inte kan lyssna just nu. Lite uppbindning, lite inhopp, lite släppanden och bevakning. Har aldrig gått så bra. Annars är det inte mycket som funkar just nu. I lydnaden är hon platt som... ja, en normal hund. (Och det vill inte säga lite när det gäller Poppan!) Men nu är ju löpet snart över, så då kommer vi allt tillbaka!

Imorgon ska vi till Rosersberg och leka bland ruinerna! Det ska bli jättekul.

Och Pilska Pillis är pilskare än någonsin. Hon sextrakasserar stackars Poppilopp, som inte alls är lika hormonstinn. Nu blir det nog kastration innan sommaren... Kanske vi slipper alla slagsmål sen. Vore skönt att ha hundar utan hål, för en gång skull.

Pilska Pillis

Löptikar!!! Vad ska man ha dem till?? Inte kan de spåra, inta kan de lyda, inte kan de hitta saker i uppletanderutan... Hela Dexis näsa verkar vara igenproppad med hormonsnor. Samtidigt som hon har jättesvårt att koncentrera sig och jobba, så är hon hetare än någonsin. Magnus blev av med några fingrar igår när han satt figge i söket... Till och med han tyckte Poppan var lite intensiv när hon kom farande. Vad ska då inte Annas stackars kille tycka, som figgade för Poppan för första gången igår. Nästan lite elakt av min grupp att sätta ut honom i skogen åt Dex, det var ju första gången han följde med oss ut. Nu är han väl avskräckt för resten av livet. Uppletande, som alltid varit en favorit hos Dex, även om hon har lite för mycket spring i benen, fungerar inte över huvud taget just nu. Jag hoppas att det är löpet, och att det inte kommer vara så här för alltid... Trots 10 minuter i rutan hittade hon ingentig! Men hon fick ju lite motion i alla fall.

Pillis har ett annat sätt att hantera ett löp, därav hennes extranamn, Pilska Pillis... Hon försöker förföra Poppan på alla sätt. Så fort jag går ur rummet så hör man hennes klor på parketten, och det går inte att ta miste på vad klorna gör... Man behöver bara nudda hennes ländrygg för att hela hunden ska skjuta rygg och frysa i positionen. Än så länge står svansen rakt upp i alla fall, men snart viker hon väl undan den lite kokett istället. Själv går hon runt och stryker ryggen mot allt som är tillräckligt lågt. Skrubbar ryggen mot soffan som en björn med löss... Pilska Pillis...

Imorgon börjar min termin. Efter att ha varit hemma med ett självständigt projekt sedan slutet av november, så känns det lite ångestfyllt att behöva sitta i morgonrusningen igen, på vägen till KS. Hundarna får vänja sig vid långa timmar i bilen igen. Magnus får börja åka kommunalt hem från jobbet på kvällarna... Kanske ska sluta skolan och bli hemmafru, så att jag kan ta hand om all markservice istället!


Turbocykel säljes...

Cykel säljes, mountainbike däck, hyffsade växlar, påmonterad spinger. Till denna modell finns även en turbomotor som tillval, för extra fart och kraft. Fästen är redan monterade på ena sidan. Billig i drift, går på ris och vom...

Skämt åsido. Dexi fick återstifta bekantskapen med sin älskade cykel idag. Den hunden är ju helt tokig! Att det kan vara så kul att springa. Full galopp i en timme, upp för branta backar, utan att tröttas. Och då har vi inte cyklat sedan i november. Först när vi var hemma igen, kom hon på att hon var liiiite trött (i alla fall i ena benet).

Om lydnad är färskvara...

... så har vår passerat bäst-före datum! Skulle återuppta träningen av transporter idag på skyddet. Dexi har ju bara blivit uppgasad nu under de senaste veckorna, så nu var det dags att kolla av lydnaden, tyckte Andreas. Hmmm... det kunde vi ju låtit bli, tycker jag! Vadå, fot?? Har aldrig hört! Jag vill ju bitas! var det nån som sa... och gjorde. Våra tidigare så fina transporter var som bortblåsta. Nu fick vi lite grann börja om, fast med en hund som är mycket starkare mentalt, och ligger mycket högre i drift. Men det ska väl gå. Jag kan ju alltid skylla på att hon precis börjat löpa, och är lite tokig av alla hormoner. Om tre veckor har jag säkert kommit på en ny ursäkt...

Innan skyddet körde vi lydnad en timme. Det börjar kännas riktigt bra med de nya moment vi håller på att träna in. Kanske, kanske har jag löst våra krypproblem nu också. Hoppas...


Den spårande grisen

Eftersom Dexi har en dålig tass fortfarande har vi valt lite "lugnare" aktiviteter under veckan. Därför har det blivit en del spår, i stället för allt sök, rapport och skydd som vi normalt kör. Idag ville Magnus följa med ut i skogen, och han anmälde sig frivilligt att lägga ut Poppans spår. Med en del förhållningsorder och några önskemål släpptes han så iväg. Lite orolig var jag, för han har ju pratat en del om att det vore kul att försöka lura hunden i spåret... Det var just det förhållningsorderna handlade om! Nåväl, efter en stund kom han tillbaka, varm och svettig och med granbarr i mössan. Hmmmmm... Medan Dexis spår låg till sig, spårade vi med Igor (svärfars hund). Det var hans tredje spår någonsin. Han har naturlig spårnäsa, men är lite splittrad. Det blir många tankepauser. Men med lite synretning, blev det mycket bättre! Även Pillis fick ett litet spår. Vad gör den hunden inte för lite köttbullar!! Faktiskt riktig duktig spårgris! Så var det bara Poppilopp kvar. Laddad till tänderna som vanligt. Att hon spårade så sent som igår, gjorde inte direkt laddningen mindre. Redan när jag sa åt henne att gå och kissa, började hon leta i vinden. Fint och noggrannt spårade hon i alla fall. Lugnt ska jag väl inte påstå, men det är ju mattes jobb att hålla tempot nere... Omkring en kilometer, sick-sack, över stock och berg, genom gransnår (därav barren i Manges mössa), genom ett träsk, och slutligen ut på en väg. Alla 9 pryttlarna i spåret fick hon med sig (och nästan alla snitslar... Får tydligen sluta snitsla apporterna... Dessa doftintresserade hundar!) Tyvärr trampade hon av sig stöveln på den onda tassen, så den började givetvis blöda igen. Men vi kan inte vara annat än nöjda med arbetsinsatsen. Nu ligger båda hundarna och mumsar ben förnöjt i varsin ände av rummet. Gräset är alltid grönare på andra sidan...

Nu får det vara nog!!!

Jag ger upp! Hädanefter slutar jag med fleecetröjor, stövlar, mysbrallor och andra sköna praktiska kläder. Nu kommer jag aldrig mer gå utanför dörren utan klänning/kjol, högklackade pumps och smink upp över öronen. Plastikoperationen är inbokad!

I mellandagarna var jag och handlade på Ica. Jag kom direkt ifrån klubben där jag varit och kört lydnad med Dex. Det var kallt, så jag hade bylsat på mig en del kläder. Mössa nerdragen över öronen. Militärbrallorna hade jag, eftersom jag bara avgudar dessa praktiska benfickor. Jag såg väl rätt välbyggd ut med alla mina lager fleece. Redan på ett tidigt stadium råkade jag på en pappa med en liten kille på 7-8 år, och en ännu mindre tös. Killen ställde sig och stirrade på mig rätt upp och ner. Jag ignorerade honom, och fortsatte genom butiken. Flera gånger råkade jag på den lilla familjen, och varje gång råstirrade ungen. De som känner mig, vet ju att jag inte har mycket till övers för barn, och jag tycker ännu mindre om barn som stirrar. Eftersom pappan inte brydde sig om att hans son trakasserade mig, bestämde jag mig för att själv uppfostra killen. När de så ställde sig bakom mig i kassakön, och killen rent demonstrativt går framför mig, bara för att få stirra, då stirrade jag tillbaka. Efter att ha uthärdat min blick i några sekunder, tyckte killen inte att det var lika roligt längre, utan han gick tillbaka till sin pappa, och sa -Pappa, jag tycker inte om HAN!

Idag på morgonpromenaden blev vi stoppade av en polisavspärrning på vår lilla runda. Vi följde avspärrningen runt, och hittade så småningom en patrullbil med två poliser, en kille och en tjej. Dex och jag gick först med Mange och lillgris i släptåg. Poppan blev tokig när hon fick syn på poliserna, och ville fram och hälsa. Jag frågade poliserna vad som hänt, och de berättade att det varit en misshandel i området igår kväll. Under vårt lilla samtal var Dex ganska oregerlig, och när polismannen kommenterade detta, så svarade jag att -Hon är lite tokig! -Ja, svarade han, men då får ju hennes HUSSAR komma ut och röra på sig i alla fall.

Alltså, jag kan förstå att lilla killen på Ica tog fel på mitt kön, inpackad i kläder som jag var, men en vuxen karl?? Är jag SÅ manhaftig? Jag vet heller inte vad som är värst, att han tog mig för kille, eller att han dessutom trodde jag var bög? Aldrig känt mig så förolämpad... När vi gick därifrån, sa jag till Dex med min allra puttinuttigaste pipröst -Kom nu lilla gumman, så går vi! Hoppas att han förstod sitt misstag...

"Polishunden"

Igår kväll när vi var ute på promenad kom vi fram till en bil som stod med ena dörren öppen, och två karlar stod i öppningen och snackade med varandra. Dexi blev vaksam, och jag spädde på lite, genom att viska till henne. Vill ju ha henne lite på sin vakt ibland. Kan ju vara bra om jag ska ta henne i tjänst någon gång. I vilket fall som helst var hon lite på när vi kom fram till bilen. Ragg, rest svans osv. En av karlarna säger till oss "Gå fint" när han får syn på Poppans galna uppsyn. Dexi har halvt bestämt sig för att de ska tryckas till, när jag plötsligt inser att det är en polisbil med två poliser som står där!!! Lite pinsamt... Jag ser till att ta tillbaka Dex under kontroll lite snabbt. Då säger samma polis "Vad har vi här?? En Malle... tik?" Japp, säger jag och går snabbt vidare... Såg kanske inte helt fint ut. Jag var nästan på väg att gå tillbaka och förklara att min hund inte är en problemhund, att jag faktiskt har uppfostrat min hund, att den inte är farlig, utan faktiskt en väldigt duktig tävlingshund! Och den kan faktiskt gå fint! Nu tror väl polisen att det finns en mördarmalle i Hägernäs. Det är ju faktiskt Pillis som är mördarhunden (-grisen) i familjen!

Dumma småsyrror!!

Nu är det nytt år... igen! Tycker inte det var länge sedan man skulle komma ihåg att skriva 2006. När man äntligen lärt sig det, då byter de!! Osympatiskt... Får önska alla som råkar läsa min lilla blogg en god fortsättning.

Mycket har hänt sedan sist. Dexi har skött sig exemplariskt på alla sina träningar. Hon har lite egna idéer angående en del lydnadsmoment som hon redan kan, t ex att man kan gå in i rutan från sidan istället för rakt framifrån. Förstår inte varför hon börjat med detta efter att ha kunnat rätt håll i ett halvår. Kul att ha en intelligent hund som ifrågasätter lite! Man lär sig så mycket mer som förare då. (måste ha den inställningen med en Poppa i snöret...)

Nyåret firade vi på vårt lilla lantställe i Runhällen tillsammans med Magnus föräldrar och pappans hund Igor. Igor är en blandras mellan schäfer och samojed, 16 månader gammal. Vit, även om det inte syntes efter 5 minuter med Dexi på lertomten. Då hade han ganska normal schäferfärg istället. Jag tror Igor duschade 3 ggr om dagen...

Superhunden Dexi tog ett grusspår på 4 km. Magnus föräldrar och Igor bestämde sig för att gå en promenad. Efter en kvart hade Magnus och jag enats om att vi hade velat följa med. Jag satte Dexi i nomeselen och spände på mig dragbältet för att hon skulle få styrketräna lite. Så fort vi kom utanför dörren, plockade hon upp spåret efter de andra. Ja, ja, tänkte jag, hon tröttnar väl. Men inte superhunden! Hon följde spåret hela vägen runt. Tog oss runt en slinga som åtminstone Dexi och jag aldrig gått förut. Svängde rätt i alla korsningar. Tur det, för matte var ju totalt lost. Som tur var kom vi ikapp dem precis innan vi var tillbaka i samhället igen, så hon fick en jättefin belöning för väl utfört arbete. Kanske ska köra lite "tjänstemässiga" spår med henne, istället för bara SBK-spår...

Pillis och Poppan slogs rejält 3 ggr på lika många dagar. Pillis har numera 2 håltagningar i ett öra, en piercing i läppen och en djup ficka bakom ena örat. Dexi har en trampdyna som bara sitter fast i kanterna... Såg inte alls att hon blivit biten, utan kollade bara lite snabbt när jag fått isär dem. Vanligtvis är det ju bara Pillis som blir biten, eftersom hon är så dålig på att slåss. Så när Pillis fått alla sina sår omskötta och sonderade, samt blivit satt i husarrest, gick jag ut och spårade med Poppan. Hon sa inte ett dugg om att hennes ena stora trampdyna knappt satt fast längre. Först på kvällen la jag märke till att hon slickade på sin tass lite väl mycket. Kollade noga och såg ett litet sår på 1 cm på sidan av stora trampdynan. Stoppade in henne i duschen och tvättade, plockade fram sond och skulle kolla djupet. Hmmm, åtminstone 2-2,5 cm djupt in under trampdynan. Jag fick inte riktigt utforska hela omfattningen, för det gjorde lite ont, sa den. Så det var bara till att stoppa tassen i strumpa, och se till att hon inte slickade. Hela hennes värld kollapsade när strumpan kommit på. Hon klistrade bara vid min sida och sa, ta bort!!! Efter att ha sovit 10 minuter på saken, var dock strumpan bortglömd, och hon var lika glad som alltid. Skönt med stabila hundar...

Nyårsfyrverkerierna avnjöt vi i vår stora dubbelsäng som vi har på landet. Dexi låg med huvudet på min mage och morrade lite förstrött när hon tyckte att det smällde för mycket. Vet inte var hon fått det ifrån, men hon tänder till på smällarna ibland. Efter en stund somnade hon. Pillis låg i sin king size bädd i buren och lyfte knappt på ett öra när det smällde. Återigen, skönt med stabila hundar!

Eftersom vi inte hade någon stövel till Poppans tass, kunde vi inte direkt gå ut i Runhällen, därför åkte vi hem lite tidigare än planerat. Nu är det lite vila inplanerad för fröken Dex, så att hennes trampdyna får läka fast igen. Vila, fnyser hon, det är för veklingar... Vi får nog kompromissa om vilan hon och jag... Men några dagar i alla fall... Eller några timmar?? Snälla...